ASTRONOMIJA

Znanost o nebeskim tijelima i pojavama u svemiru

OSNOVNE POJAVE

NEBESKA TIJELA

Nebeska tijela podrazumijevaju sve objekte u svemiru, a osobito crnu rupu, maglice, komete, asteroide, planete, zvijezde te prirodne satelite.

SUNČEV SUSTAV

Sunčev sustav je sustav zvijezde Sunca i manjih nebeskih tijela. Sustav sadrži 8 planeta: Merkur, Venera, Zemlja, Mars, Jupiter, Saturn, Uran, Neptun.

SUNCE

Sunce je zvijezda u centru našeg Sunčevog sustava. Oko Sunca kruže planete, asteroidi, kometi, meteoroidi, trans-neptunski objekti i čestice prašine.

ZVIJEZDE

Zvijezda je nebesko tijelo koji se sastoji od velike količine plina, većinom vodika. Zvijezda isijava svjetlost i toplinu koji nastaju termonuklearnim reakcijama.

ASTRONOMIJA

Astronomija je znanost o nebeskim tijelima i pojavama u svemiru te o njegovu ustroju. Bavi se opažanjem i objašnjavanjem pojava izvan Zemlje i njezine atmosfere. Zemljina putanja u astronomiji prestavlja planetarnu putanju (orbitu) Zemlje kojom obilazi Sunce, na udaljenosti od jedne astronomske jedinice.

astronomija-1.jpg

NEBESKA TIJELA

CRNE RUPE

Crna rupa je prostor u kojem je velika masa zbijena u malom prostoru i ništa se ne može otrgnuti privlačnoj gravitacijskoj sili te mase.

MAGLICE

Maglica je međuzvjezdani oblak, sačinjen od prašine i plinova.

KOMETI

Komet je nestalno nebesko tijelo u Sunčevu sustavu kojima su staze vrlo izdužene.

solar.jpg
ASTEROIDI

Asteroidi su kamena nebeska tijela koji samostalno ili u skupini obilaze oko Sunca.

PLANETI

Planet je nebesko tijelo koje se kreće eliptičnom putanjom oko zvijezde.

ZVIJEZDE

Zvijezda je nebesko tijelo koje isijava svjetlost i toplinu koji nastaju u termonuklearnim reakcijama u središtu zvijezde.

SUNČEV SUSTAV

Sunčev sustav je sustav zvijezde Sunca i manjih nebeskih tijela što ih okuplja zajednička gravitacijska sila i kojima fizičko stanje određuje Sunčeva energija zračenja. Sustav sadrži 8 planeta (Merkur, Venera, Zemlja, Mars, Jupiter, Saturn, Uran, Neptun), 3 patuljasta planeta, više od 150 njihovih prirodnih satelita, te mnoštvo sitnih tijela: kometa, planetoida, tijela Kuiperova pojasa, meteoroida i međuplanetne prašine.

KONTAKT

Svetog Križa
51 000 Rijeka
Hrvatska

astronomija@starsweb.org

(+385) 51 455 700